El dimarts 31 d’agost, el Teatre Tantarantana presentava la Temporada 21/22 amb el director de la sala Ferran Murillo i la gerent Maika Pacheco. La sala respirava il·lusió, però també una advertència de “no abaixar la guàrdia” en una temporada que es presenta complicada, però amb un enfocament adaptat a la situació i sòlid.
Índice
ToggleTantarantana presenta una nova filosofia: fer menys, però millor
En una nova temporada marcada per les limitacions que van acompanyar la passada, el Teatre Tantarantana fa una reflexió sobre la millor manera de donar veu i suport a companyies i espectacles. Enlloc de “fomentar la precarietat”, explicava Murillo, el Tantarantana es proposa donar múscul a un nombre més reduït de companyies i espectacles i centrar-se en el seu rol com a fàbrica de creació, ajudant amb més eficiència i atenció a les companyies que acullen a través de residències de temporada o del seu projecte propi de suport a la creació anomenat El Cicló.
Aquest replantejament es veurà reflectit en una reducció d’uns originalment 500 espectacles per temporada a uns 300, cosa que es compensarà augmentant la durada de les obres en cartellera. La nova filosofia també implica el sacrifici de la programació familiar, que es veu eliminada sense – de moment – previsió de retorn, mentre que es mantenen les programacions d’adults i escolars.
La sala tampoc renuncia a la seva vessant més comunitària i a una voluntat reforçada de fomentar el treball en conjunt, la solidaritat i les col·laboracions. Aquesta pren forma a través de projectes internacionals i de col·laboracions amb centres educatius del Raval. Destaca el projecte RAPPORT dut a terme per la companyia PI(È)CE creada a través del teatre, el qual se centra en pràctiques creatives amb refugiats.
La programació del Tantarantana 21/22
Aquesta nova temporada 21/22, el Teatre Tantarantana aposta per a propostes compromeses, joves i de qualitat, amb una trentena d’espectacles. Entre aquests es troben les produccions de les actuals companyies del projecte de suport a la creació El Cicló – La Pulpe, Paradiso99, i Obskené – a més de les creades i recolzades en residència.
Els dos espectacles que obriran la temporada són ADELA (Women’s White Long Sleeve Sport Shirts), de Daniel Veronese, interpretat per Mireia Gubianas, i Una intervenció, del britànic Mike Bartlett sota direcció de Sílvia Sabaté.
ADELA posa sobre l’escenari un text i actuació íntims que ens parlen de la violència masclista i de les dones en situació precària posant èmfasis en el poder interpretatiu de l’actriu. Una intervenció, per la seva banda, juga amb els límits de l’amistat, qüestionant fins a quin punt tenim dret a intervenir en les vides i decisions dels nostres amics, i traçant així paral·lels amb les intervencions militars occidentals a altres països.
Altres dels més de 30 espectacles en temporada inclouen la recuperació de Combat de negre i de gossos, de Bernard-Marie Koltès; l’ “anàlisi semàntica de l’amor” Safareig, de Com un Llum; la història d’amor impossible mallorquina Te deix, amor, la mar com a penyora, de Les Fugitives; La Ruta de la Palta, una exploració crítica dels vincles entre Catalunya i Xile, de Projecte Ingenu; o El gegant del pi, sorgit d’una reflexió sobre el feixisme i la família, escrit per Pau Vinyals i dirigit per Júlia Barceló.
La identitat i els conflictes, però també l’amor en moltes formes seran els protagonistes d’una nova temporada del Tantarantana amb modificacions i comiats, però també amb moltes ganes i grans propostes.