El Nadal és per passar-lo en família, i la Sala Beckett es manté fidel a l’esperit festiu apostant per dos espectacles d’autoria resident amb qui passar les festes: Eufòria, de Lara Díez Quintanilla, i El corredor de karts, de Marc Artigau, portat a la vida per la companyia Parking Shakespeare.
Índice
ToggleEl Nadal arriba a la Sala Beckett amb regal creat a casa
Com a autoproclamat “obrador de dramatúrgia”, la Sala Beckett posa èmfasi des de fa anys en la seva feina com a espai de creació i formació per a autors i companyies residents. Toni Casares, actual director de la sala, explicava el passat dimarts 14 la importància de la implicació de les seves residències en la vida, decisions, i cursos de la mateixa Sala Beckett al llarg de la seva estada en ella. Aquest Nadal, l’autora resident Lara Díez Quintanilla, i la companyia resident Parking Shakespeare, recullen els fruits del seu compromís en el regal que suposa l’estrena de les seves obres en la temporada de Nadal de la Sala Beckett.
Eufòria, de Lara Díez Quintanilla
Eufòria, de Lara Díez Quintanilla, va estrenar aquest dimecres 15 un dels dos grans cicles plantejats per la Sala Beckett de cara a la seva temporada 2021/22: l’anomenat cicle Planeta-Persona, que engloba obres que comparteixin una temàtica relacionada amb la situació de crisi climàtica.
Malgrat les expectatives positives que pugui generar el seu títol, l’eufòria de la que parla Eufòria és descrita per Díez Quintanilla com una “pandèmia social”, màgica quan és passatgera, però destructiva quan la convertim en el nostre objectiu. Una “tragicomèdia apocalíptica” amb elements inquietants i humor negre, Eufòria parla, segons l’autora, de la gestió dels finals. L’eufòria s’acaba, i dona pas a la frustració de no poder recuperar-la.
I és que una temàtica permeable a la situació actual (més o menys apocalíptica), més enllà dels criteris del cicle Planeta-Persona, és un dels tres objectius que Díez Quintanilla apuntava com a gènesi de l’obra: Una temàtica interessant per ella, permeable a la situació actual, i amb una forma arriscada que suposés un repte. El repte sembla ser que es trasllada també cap als intèrprets que, davant la impossibilitat de posar 14 persones a escena, actuen en diferents plans d’interpretació, sent personatge, col·lectiu, i autoritat científica segons convingui.
Aposta vistosa, impactant, i amb la rellevància de la més estricta actualitat, Eufòria es podrà veure a la Sala de Baix de la Beckett fins el 9 de gener de 2022.
El corredor de karts, de Marc Artigau
La companyia Parking Shakespeare – companyia resident aquesta temporada a la Beckett – aposta també per nous reptes abandonant la dramatúrgia clàssica per tal d’endinsar-se en una obra original contemporània, escrita per Marc Artigau i dirigida per Xavi Ricart: la sàtira política El corredor de karts.
Aquesta segona aposta trasllada l’audiència a finals d’uns no-pandèmics anys 80, en els quals una família de classe mitjana propietària d’un taller mecànic s’endinsa en una curiosa investigació: un col·lectiu misteriós ha hipnotitzat un dels seus membres per tal de passar missals cap a Andorra, per raons desconegudes.
L’ambient d’una societat dominada pel pujolisme i per lideratges d’homes com Josep Lluís Núñez o el papa Joan Pau II serveix com a context d’un espectacle que posa en qüestió els orígens de l’estat del benestar a través de la comèdia. Marc Artigau explicava el passat dimarts la força dels referents conservadors i inamovibles dels anys 80 a Catalunya, i la seva voluntat de “riure’s de nosaltres mateixos [Catalunya] com a acte d’auto-estima” a través de la seva obra.
Programació de Nadal, sí (a la Beckett del 16 de desembre al 16 de gener) però el desig nadalenc de la companyia Parking Shakespeare és “que sigui un espectacle de llarga durada”.
Les oportunitats de formació a La Beckett, però, no acaben en els fruits que podrem veure aquestes festes sobre l’escenari. Víctor Múñoz aprofitava el passat dimarts també per fer un repàs a la llista de nous cursos oferts per la sala.
D’entre ells, destaquen sobretot els basats en l’escriptura teatral, impartits per professionals de la dramatúrgia estrangers com Tim Crouch o Anja Hilling, entre d’altres, les obres dels quals passen també per la Beckett aquesta temporada. La llista completa de cursos de la Sala Beckett es pot consultar ja a la seva pàgina web.