Del dia 17 de març al 3 d’abril tindrà lloc el Festival Mutis de Teatre Emergent de Barcelona. Aquesta és ja la tretzena edició d’un festival que aposta per les noves companyies teatrals i la seva inserció en el cercle audiovisual de la ciutat.
Índice
ToggleFestival Mutis: el festival que Barcelona necessita
El Festival Mutis de Teatre Emergent de Barcelona fa de la ciutat un camp cultural on companyies teatrals de diferents àmbits i contextos poden dialogar entre elles i presentar les seves propostes al públic. Totes les peces seleccionades pel festival tenen en comú la diversitat (tant en la seva representació com en els seus equips), les noves mirades i llenguatges, a més del compromís social i el risc artístic.
Això ha resultat en un programa que compta amb propostes molt diferents: teatre, dansa o performance. La idea és que la combinació de totes elles ens aportin una visió àmplia del panorama actual dels espectacles.
Impulsar, el verb que defineix el Festival Mutis
Al tractar-se d’un festival de teatre emergent, la intenció principal de Mutis és ajudar a les companyies més noves a fer el pas. D’aquesta manera, les compayies emergents es podran introduïr al cercle teatral de la ciutat. També, des d’un inici, ha volgut donar veu al teatre universitari i independent. D’aquesta manera es podrà crear un diàleg entre les companyies assistents.
Tindran un lloc on poder relacionar-se, confluir i aprendre les unes de les altres. Aquesta edició, es comptarà amb peces procedents de Bracelona, Saragossa, Logronyo i Pamplona. Amb aquestes companyies, el festival vol potenciar la mirada crítica de l’espectador, fent que els debats que es generen a l’àmbit acadèmic arribin a la resta de la ciutadania.
Es comptarà amb 5 peces. Quatre provenen de companyies de teatre universitari. Presentaràn Cabdell de llana, La sombra de Rebeca, Ciudadanía i La espera. Se’ls hi sumarà una companyia de teatre social que treballa amb instituts. Ens presentaran Com la nit i el dia.
Mutis a escena: la programació
Les peces teatrals del Festival Mutis tindran lloc entre el 25 de març i el 3 d’abril. Les representacions es realitzaran en tres espais diferents: Lluïsos Teatre, l’Espai Josep Bota i la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.
Primera jornada: 25 i 26 de març
L’obra que inaugurarà el festival el divendres 25 serà Atlàntida. Una peça barcelonina que vol fer un crit sobre la violencia del sistema i la sobrecàrrega d’informació i imatges a la que ens trobem sotmesos actualment. La seguirà Sin Sonido, una peça italiana i argentina. Una peça personal inspirada en els diaris de l’àvia de la dramaturga i actriu de l’obra. Serà un espectacle sensorial on es barrejaran les noves tècniques audiovisuals amb el teatre.
Segona jornada: 31 de març, 1, 2 i 3 d’abril
La següent jornada de representacions començarà dijous 31 amb Immunda. Aquesta promet ser una peça molt íntima, on l’espectador té l’oportunitat d’observar a una persona mentre és al seu bany de casa. També podrem gaudir de Hay que ver cómo resisten los árboles, una obra sensible que ens parla sobre la vida i la mort, entre moltes altres coses.
Les seguirà Retorno, inspirada en el relat homònim de Roberto Bolaño. El mateix dia també es representarà Wacha. Ens farà reflexionar sobre la visió que tenim de la marginialitat i la pobresa. Durant els dies 2 i 3 d’abril podrem gaudir d’Ambulantis. Aquesta és la primera obra immersiva que acull el festival. Seran sessions molt íntimes i personals, de només quatre assistents cada passatge. En aquestes, ens presenten una estança a les fosques on se’ns voldrà sensibilitzar sobre el fenòmen del viatge.
Anatomia d’una banyera és el següent títol que podrem trobar al Festival Mutis. Aquesta és un solo de dansa contemporània que es fusionarà amb el llenguatge de signes. La intenció d’aquesta és fer la representació més inclusiva i, al mateix temps, conscienciar el públic oient de la importància de peces com aquesta.
Una altra de les propostes del Festival Mutis és Cuerpas Andantes. Aquesta fa una reflexió sobre el que és ser dona avui dia. Amb una barreja de teatre textual i dansa, presenta una crítica als models preestablerts de la societat. Tindrem també la peça valenciana Ningú morirà després de mi. Una peça d’arts vives que barreja la figura d’un arquitecte i una ballarina que dialoguen a l’escenari.
La següent proposta ve de Mallorca. Co-In barreja dansa, teatre físic i text. Amb els jocs infantils com a proncipal focus, se’ns fa reflexionar sobre l’orgull, la competitivitat o la dependència emocional. Comptarem també amb Apnea, portada de Múrcia. Ens presentarà la relació entre dos joves, Esmeralda i Morgan que, malgrat comparteixen la passió pel mar i, en especial, per les balenes, els separa una gran distància.
El post-Mutis: les activitats complementàries
Perquè el Festival Mutis no és només exhibició i obres. També s’organitzen lectures dramatitzades, una secció de microteatre i un concurs de millor text original.
Mutis ha creat també el seu propi segell editorial. Ediciones mutis és una editiorial independent que promou la publicació d’obres amb il·lustracions, cronologia d’actuacions i estudis acadèmics sobre l’obra.