Fa alguns dies, els membres del Consell de Públics de la comunitat de cultura TresC – del qual formaré part durant el 2023 – vam tenir ocasió de xerrar distesament amb Oriol Broggi, director de La Perla 29, a la Biblioteca de Catalunya.
El Consell de Públics es va crear a inicis del 2022 i està integrat per 10 sòcies i socis de diferents edats, gènere i procedència. L’objectiu d’aquest consell és donar veu al públic i fer propostes per optimitzar l’oferta de serveis a tota la comunitat del TresC.
Índice
ToggleBroggi conversa amb el Consell de Públics
La trobada va estar conduïda pel director del TresC, Pepe Zapata, que va iniciar la sessió amb la lectura d’un fragment del llibre d’Oriol Broggi “El record de la bellesa” en què l’autor parla de com concep el teatre i de les persones que més l’han influït, com és el cas de Peter Brook.
En la seva intervenció, Oriol Broggi va explicar que La Perla 29 – creada fa 20 anys – és una companyia de teatre privat però amb esperit públic. És a dir, amb la voluntat d’incidir en la societat en general i en cadascun dels espectadors en particular. D’aquesta manera contribueix a la transformació social que es pot fer a través de la cultura.
També va destacar la llibertat d’acció que els dona ubicar-se en un espai que no està concebut com a teatre. La Biblioteca de Catalunya que durant anys va allotjar l’Escola d’Arts i Oficis els permet distribuir amb llibertat l’espai per adaptar-se a cada obra i disposar el pati de butaques de diferents maneres. A una, dues o quatre bandes. Aquest fet pot plantejar algunes dificultats tècniques però també aporta versatilitat a les propostes escèniques de La Perla 29 de tal manera que l’espai passa a formar part de la narració de l’obra que es representa.
Broggi va comentar que la mirada del públic sempre és present en les produccions de La Perla 29 però no com a condicionant sinó com a mecanisme de contrast i rectificació que garanteix que el resultat sigui del gust de l’espectador. De tota manera, va apuntar, la percepció del públic és tan diversa com les persones que hi assisteixen.
Torn obert de preguntes
En el torn obert de preguntes dels membres del Consell de Públics es va plantejar com es garanteix la bona visibilitat del públic des de tots els seients. Broggi ens va explicar algunes estratègies que, amb els anys d’experiència, han adquirit i com algunes escenes més que veure s’insinuen. No deu ser fàcil per als tècnics estar atents a aquests petits detalls que són fonamentals en la percepció de l’obra.
En resposta a la pregunta sobre els criteris en la tria de la programació, el director de La Perla 29 va comentar que – a més dels necessaris criteris de viabilitat tècnica i econòmica – es deixa guiar per l’interès personal que li provoca l’obra. Les ganes de portar-la a escena i compartir-la amb el públic és determinant en aquesta selecció.
Aquest criteri també s’aplica a l’hora de decidir si es fa una obra moderna o clàssica però, del que es tracta, és de trobar un punt d’equilibri. De tota manera, La Perla 29 tendeix a oferir obres de tall clàssic com Incendis, Bodas de Sangre, Canto jo i la muntanya balla o Els ulls de l’etern germà que hem pogut veure fins no fa gaire.
Tots aquests elements aporten coherència a la programació de La Perla 29 i la doten d’un segell propi. Passa com amb algunes editorials. No importa que no coneguem el llibre que acaben de publicar, sabem del cert que ens agradarà perquè coincideix amb els nostres criteris de selecció.
A continuació, el director del TresC i els membres del Consell de Públics vàrem visitar l’espai interior de la Biblioteca de Catalunya i acabar la reunió comentant la conversa prèvia amb Oriol Broggi i compartint suggeriments i percepcions, sempre des del punt de vista del públic.
Des d’aquestes línies agraeixo al TresC l’oportunitat de formar part del Consell de Públics del 2023 i us animo a integrar-vos en aquesta gran comunitat d’amants de la cultura.