El passat 14 de gener va veure l’estrena de la 35a edició del Festival Tradicionàrius, edició que presenta més de 50 activitats, des de la tradició més coneguda fins a propostes que experimenten de forma innovadora amb la música d’arrel. Amb una programació que s’allarga fins l’abril, el Tradicionàrius 2022 ens acosta a un gran nombre de propostes per gaudir de la música tradicional des de perspectives i formats de tot tipus.
Índice
ToggleEl 2022 comença a so de Tradicionàrius
El Tradicionàrius, inaugurat el passat 14 de gener i amb espectacles que cobreixen fins el 8 d’abril, celebra enguany 35 anys de música i tradició arreu de Barcelona. Aquest festival, referent en la música d’arrel tradicional a Catalunya, està organitzat pel Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T) i engloba cicles i propostes que van més enllà dels concerts en directe.
El centre de l’activitat musical l’ofereix el mateix espai del Centre Artesà Tradicionàrius, situat a la Plaça Anna Frank de Gràcia (Travessia de Sant Antoni, 6-8), i organitzat per l’Associació Cultural TRAM. Tanmateix, el Festival Tradicionàrius inclou altres activitats com el cicle “Folk als Mercats”, amb esdeveniments populars com els Foguerons de Gràcia (29 de gener) o el Dissabte de Carnaval (26 de febrer).
També destaquen les sessions de folk improvisat de “les Vespres dels dimecres”, i el “Tradicionàrius al Palau”, que reivindica la música d’arrel en espais musicals de referència com el Palau de la Música. El Familiar TRAD, amb artistes com Les Anxovetes i Bufa&Sons pretén fer arribar la música tradicional també als més petits. Altres activitats inclouen presentacions de llibres, exposicions i projeccions de documentals.
Travessant els límits de la ciutat de Barcelona, el Tradicionàrius col·labora també amb el cicle Barna Sants, centrat en la música de cantautor, i porta així alguns dels seus concerts a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat.
Tradicionàrius 35: la música que perdura i es renova
El Centre Artesà Tradicionàrius té com a objectiu la difusió i promoció de la música d’arrel tradicional. Partint de l’essència d’aquesta música folk, els artistes i grups que conformen la seva programació juguen amb la puresa i la innovació de la música tradicional tant catalana com d’altres territoris.
Alguns dels concerts més destacats d’aquest Tradicionàrius 35, entre molts d’altres, són els següents:
- Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC (22 de gener)
- El Pony Pisador (4 de febrer)
- Rosa Zaragoza (6 de febrer)
- Maria del Mar Bonet (11 i 12 de febrer)
- Electrogralla (18 de març)
- Homenatge a Paddy Moloney (20 de març)
- Som d’allà baix. Festa de les Terres de l’Ebre + Concert amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i Grup Musical Suc d’Anguila (2 d’abril)
- Colles de Cultura de Gràcia i Germà Negre (8 d’abril – Cloenda del Festival)
Més enllà de la tradició musical de Catalunya, el Tradicionàrius 35 convida a propostes de territoris com les Illes Balears, Euskadi, Galícia, Castella i Lleó, el País Valencià, l’Alguer, i programa, a més, una nit dedicada a la música de la cultura amazic (4 de març), amb Aziza Brahim i Cafè d’Alger com a artistes principals.