Cuculand Souvenir és la nova producció de la companyia de Roberto Olivan, la Roberto Olivan Performing Arts (R.O.P.A), que vam veure recentment a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya.
Índice
ToggleCuculand Souvenir: Roberto Olivan firma el concepte, la creació, la direcció i la coreografia
L’espectacle Cuculand Souvenir és un espectacle de dansa i circ de gran format sobre les noves tecnologies que es decanta per investigar sobre el caos actual que ens porta a la confusió i a la frenètica monotonia del dia a dia, i es qüestiona i ens fa qüestionar la pregunta ‘Qui ens salvarà de nosaltres mateixos?’.
Lluny de lliçons morals, Cuculand Souvenir és una provocació, que no comença com a tal, però que es va fent gran i visible a mida que avança l’espectacle, que se’ns dubte ens va sorprenent. El director ens fa de mirall i ens retrata la nostra condició humana, encara que no sempre ens hi veiem reflectits de forma particular, per fer-nos reflexionar sobre com tot això ens afecta actualment i ens afectarà en el nostre futur.
La posada en escena és una mostra en sí del questionament d’aquesta modernitat, i per això la tecnologia té una gran importància en aquest projecte, per veure com influeix i es combina amb l’expressió més personal dels ballarins.
El director fa una aposta escènica on juga amb la gravetat, els cossos, les llums i els sons
Per a fer l’espectacle ha comptat amb varis artistes de renom internacionals com Laurent Delforge, de qui és la música electroacústica de l’espectacle o Romain Tardy, l’excepcional artista digital que firma la fantàstica instal·lació lumínica. Ambdues van de la mà creant una relació profunda i brillant entre el moviment la llum i el so, i juguen amb l’espectador durant tot l’espectacle.
L’obra planteja noves sintaxis d’interacció entre la dansa i el circ
Tot i que l’espectacle es presenta com a un espectacle de dansa i circ, és possible que molts no hi sàpiguen trobar del tot on està aquest últim. És veritat que hi ha el número còmic del circ tradicional (i modern), canvis de vestuari a l’escenari de forma insòlita, un número de corda (espectacular!!), un arriscat i exigent número amb una estructura de mitja lluna metàl·lica, i molts equilibris i desafiaments de la gravetat dels ballarins, però no us espereu un circ com antigament estava entès.
Cal destacar la preparació física d’alguns dels seus ballarins i la facilitat i confiança amb la que salten, pugen parets i cossos de companys, juguen amb obstacles amb el temps i la gravetat, i es llencen al buit.
El context de Cuculand Souvenir
Cuculand Souvenir abans d’aterrar al TNC havia passat pel Teatre Municipal de Girona, el Teatro Principal Zaragoza, el Teatre Auditori de Granollers, el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, la Sala Concha Velasco de Valladolid, el Grec Festival de Barcelona, i el Festival Sismògraf d’Olot, entre d’altres.
Roberto Olivan va néixer a les terres de l’Ebre i ja de ben jove es va interessar per la dansa. Es va formar a l’Institut del Teatre i al Performing Arts Research and Training Studios de Bèlgica. Ha ballat sota la direcció de prestigiosos creadors internacionals com ara Robert Wilson, Anne Teresa de Keersmaeker o Tom Jansen i el 2001 va crear la seva pròpia companyia, Roberto Olivan Performing Arts.
Actualment és també artista associat del Mercat de les Flors i l’impulsor i director artístic del festival Deltebre Dansa, una de les trobades internacionals més importants d’aquest món. Per tota aquesta passió i dedicació a aquesta estimada art ha rebut el Premi Nacional de Cultura 2014, el Premi Ciutat de Barcelona 2013, el Premi FAD Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals 2012 i el Premi a la Creació Contemporània SACD 2001, a Bèlgica.